Jak na zavařování

Jak na zavařování

 

Okurky jako od babičky

Co budete potřebovat– přibližně na 30 sklenic s obsahem 0,5 litru

12 kg okurek
6 l vody
2 l octa
800 g soli
16 ks bobkových listů
32 kuliček nového koření
40 ks hřebíčku

Postup

Z vody, octa, soli a koření uděláme nálev. Očištěné okurky vložíme do důkladně vymytých sklenic a zalijeme připraveným nálevem. Sklenice  nám uzavře manžel a okurky zavařujeme 6 – 8 minut při teplotě 85° Celsia. Poté sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

51707664_s

Zeleninové chutney

Přibližne 8 sklenic – 250 ml

Příprava: 60 minut

8 rajčat

2 červené papriky

2 zelené papriky

4 kyselé jablka

2 chilli papričky

6  malých cibulí

4 stroužky česneku

1 lžička mleté papriky

špetka kardamomu

14 lžic bílého vinného octa

120 g cukru

1/2 lžičky soli

Postup

Spařené rajčata oloupeme a nakrajíme na malé kousky. Papriky očístíme a opět nakrajíme. To stejné provedeme s jablky a chilli papričkami.  Přidíme na jemno nakrájenou cibuli a česnek. Do velkého hrnce vložíme všechnu zeleninu, přidáme zbylé koření a vše dobře promícháme. Za stálého míchaní přivedeme k varu, vaříme asi 50 min na mírném plameni.  Do předem vymytých sklenic dáme chutney, uzavřeme a na 20 minut otočíme dnem vzhůru.

9428287_s

 

Netradiční cibulový džem
 

Co budete potřebovat:

2 lžíce másla a 4 lžíce olivového oleje
2 kg červené cibule
6 stroužků česneku
8 lžíc třtinového cukru
6 – 10 lžic vinného octa
700 ml červeného vína
sůl, pepř a tymián
 

Postup:
 

Cibuli nakrájíme na polokoužky. Rozpusťe  máslo s olejem, pridejte cibuli a česnek, Po cca deseti minutách přidat cukr, tymián a 3 lžice octa. Důkladně promíchat. Chvilku podusit poté osolime a opepříme, případně dochutit octem. Opět necháme chvíli podusit. Nakonec vlejeme víno.  Pro jemnějsí chuť můžeme rozmixovat. Do předem vymytých sklenic dáme džem, uzavřeme a na 20 minut otočíme dnem vzhůru.

33487026_s

  

Malinový marmeláda s malinovicí
 

Co budete potřebovat:
 

1 kg malin
1 kg želírovacího cukru
125 ml malinovice
 

Postup:
 

Maliny smícháme s cukrem a přikrytou směs necháme den odstát. Vložíme do hrnce a vaříme cca 5 minut. Směs poté odstavíme, přimícháme malinovici a dáme do sklenic a na 20 minut otočíme dnem vzhůru.

38695313_s

 

Marmeláda z okvětních lístků

 

Co budete potřebovat:

 

1 litr volně sypaných okvětních plátků růží

1 litr vody

1 kg cukru

2 citrony 

 

Postup:

Z opláchnutých lístků odstraň bílou čast. Vlož do hrnce s vodou a priveď k varu, vař cca 15 minut. Do vychladlého odvaru přidej citronovou šťavu, cukr a znovu vař cca 30 minut. Pokud nebude marmeláda dostatečně hustá můžes vařit o něco déle. Do předem vymytých sklenic dáme marmeládu, uzavřeme a na 20 minut otočíme dnem vzhůru.

15457458_s

Napište komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *