VÁNOČNÍ CUKROVÍ

VÁNOČNÍ CUKROVÍ

Chilli válečky – něco pro pány

200 g hladké mouky

100 g másla

75 g   cukr moučka

3 lžíce kakaa

1 vejce

1 lžíce zakysané smetany

¼ lžičky soli

½ lžičky chilli koření

Bílá čokoláda – poleva

Postup

Ze všech ingrediencí vypracujte těsto, které následně zabalíte do fólie a dejte vychladit do lednice min. na hodinu. Poté z těsta vytvořte asi 1,5cm válečky dlouhé asi 3 cm.  Upečte v předehřáté troubě na 180°C. Nechte vychladnout a poté namočte konce do bílé čokoládové polevy.

 

Čokoládové košíčky

Korpus:

150 g hladké mouky

75 g   cukr krupice

75 g   másla

1 žloutek

1 lžíce vody

Špetka soli

Čokoládový krém:

200 g hořké čokolády

200 g smetany ke šlehání

30 g   másla

 Postup

V míse smíchejte cukr s moukou a solí. Přidejte máslo a míchejte,  až vznikne drobenka. Poté zapracujte do drobenky žloutek a vodu. Nechte odležet v lednice asi hodinu. Poté těsto rozválejte a vykrojte z něj kolečka a vložte je do košíčků.  Pečte asi 10 min na 180°C.  Mezitím si připravte krém. Smetanu nalijte do hrnce a přiveďte k varu. Čokoládu dejte do mísy a zalijte vařící smetanou. Do pořádně promíchané směsi vmíchejte máslo.  Nechte vychladit. Po vychladnutí naplňte košíčky krémem a ozdobte.

 

Sušenky se zeleným čajem

280 g hladké mouky

2 lžíce prášku ze zeleného čaje (lístky umeleme)

250 g másla

100 g moučkového cukru

1/2 lžičky soli

Postup

Mouku, čaj a sůl prosejte do mísy. Ušlehejte máslo do pěny, poté přidejte cukr, šlehejte dokud není směs nadýchaná. Vsypte moučnou směs a při nízkých otáčkách spojte v těsto. Těsto vyválejte asi 3 mm na pečícím papíru a dejte vychladit. Z těsta vykrájejte různé tvary. Pečte při 160 °C asi 15 až 20 minut, aby se zpevnily, ale zůstaly světlé.

 

Sušenková roláda

250 g oblíbených sušenek (například skořicových, ovesných)

150 g nastrouhaných ořechů

100 g medu

100 ml silné kávy

1 lžíce rumu

1lžíce kakaa

200 g mascarpone

60 g třtinového cukru

1 vanilkový cukr

 Postup

Sušenky rozdrťte v sáčku pomocí válečku. Přidejte k nim ořechy, med, kávu, rum a kakao. Vypracujte tuhé těsto a dejte odležet. Krém: vyšlehejte mascarpone s třtinovým a vanilkovým cukrem. Můžete dochutit citrónovou šťávou. Těsto rozválejte na silnější plát a potřete krémem. Roládu srolujte, zabalte ji do alobalu nebo potravinářské fólie. Hotovou roládu nechejte v lednice přes noc uležet.

 

Klášterské rohlíčky

140 g hladké mouky

100 g másla

30 g   cukru

30 g   mletých ořechů

40 g   strouhané čokolády na vaření

1 žloutek

Čokoládová poleva (čokoláda na vaření a kousek másla)

 Postup

Smíchejte mouku s cukrem, ořechy, strouhanou čokoládou, žloutkem a nakrájeným máslem. Těsto řádně propracujte a na chvilku dejte do lednice. Poté vytvarujte rohlíčky, upečte v troubě vyhřáté na 180°C. Vychladlé rohlíčky poté namočte do čokoládové polevy – pouze konce. Nechte ztuhnout a rozležet cca 1 týden.

 

Příjemné pečení přeje tým Artikul.

 

Napište komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *